ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΣΗ ΠΡΟΣ ΕΟΠΥΥ - ΗΔΙΚΑ: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΧΡΟΝΙΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ 15/11/2023

αναρτήθηκε στις 15/11/2023

Ηράκλειο, 15/11/2023

Αριθμ. Πρωτ.: 1987

ΠΡΟΣ:

Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ, κ. Θεανώ Καρποδίνη

ΚΟΙΝ/ΣΗ:

Πρόεδρο Δ.Σ. & Διευθύνουσα Σύμβουλο Η.Δ.Ι.Κ.Α., κ. Νίκη Τσούμα

 

Θέμα: «Περιορισμός κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

φαρμακευτικής αγωγής χρόνιων νοσημάτων».

 

Αξιότιμη κα Διοικήτρια,

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ενός επιπρόσθετου περιορισμού κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής χρόνιων νοσημάτων. Για παράδειγμα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αδυνατούν να λάβουν έγκαιρα τη φαρμακευτική τους αγωγή, αφού η συνταγογράφηση των φαρμάκων τους περιορίζεται από την ημερομηνία εκτέλεσης της προγενέστερης συνταγής, χωρίς αυτό να αποτελεί ευθύνη ούτε του γιατρού αλλά και πολύ περισσότερο ούτε του ασθενούς.

Οι ελλείψεις που επικρατούν στη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγορά επηρεάζουν την ομαλή προμήθεια των φαρμακείων και κατά συνέπεια την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ο επιπλέον χρονικός περιορισμός έρχεται να επιβαρύνει την ήδη διαταραγμένη ροή της φαρμακευτικής αλυσίδας. Ασθενείς που λαμβάνουν επαναλαμβανόμενες συνταγές έχουν παραλείψει δόσεις της αγωγής τους, αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΗΔΙΚΑ έχουν απόθεμα φαρμάκων, κάτι που φυσικά, στο πλείστων των περιπτώσεων, δεν ισχύει.

Λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που δημιουργούνται, με κυριότερο την ταλαιπωρία και καθυστέρηση των ασθενών να λάβουν την αγωγή τους, ζητάμε να τροποποιηθούν αυτοί οι αυστηροί χρονικοί περιορισμοί και να μην εξαρτώνται από την ημερομηνία εκτέλεσης της συνταγής, αλλά από την ημερομηνία χορήγησης της συνταγής.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος παράλειψης της φαρμακευτικής αγωγής και μειωμένη συμμόρφωση στη θεραπεία, με ότι αυτό συνεπάγεται στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ενός χρόνιου πάσχοντος.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΜΜ. ΛΑΘΟΥΡΑΚΗΣ

14/07/2024 01:50:30