Ενημέρωση ΠΙΣ: Σχετικά με συνταγογράφηση εμβολίου PNEUMOVAX 23 18/10/2017

αναρτήθηκε στις 18/10/2017

Ενημέρωση ΠΙΣ:

Σχετικά με συνταγογράφηση εμβολίου PNEUMOVAX 23


Σχετικό αρχείο PDF

Επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τον πυρετό Chikungunya στην Ευρώπη 18/10/2017

αναρτήθηκε στις 18/10/2017

Επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τον πυρετό Chikungunya στην Ευρώπη

 

Σχετικό αρχείο PDF

Ενημέρωση ΠΙΣ: Παγκόσμια Ημέρα Όρασης 12/10/2017

αναρτήθηκε στις 12/10/2017

Ενημέρωση ΠΙΣ:

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (World Sight day) 12 Οκτωβρίου 2017":
"Δώστε στην όραση αξία" (make vision count)

 

Σχετικό αρχείο PDF

Πρόγραμμα διεξαγωγής εξετάσεων ιατρικών ειδικοτήτων, περιόδου ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 11/10/2017

αναρτήθηκε στις 11/10/2017

Πρόγραμμα διεξαγωγής εξετάσεων ιατρικών ειδικοτήτων, περιόδου ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, των επιτροπών Ηρακλείου Κρήτης (πατήστε ΕΔΩ)

Πρόγραμμα διεξαγωγής εξετάσεων ιατρικών και οδοντιατρικών ειδικοτήτων, περιόδου ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, των επιτροπών με έδρα την Αθήνα (πατήστε ΕΔΩ)

Ενημέρωση ΠΙΣ 09/10/2017

αναρτήθηκε στις 09/10/2017

Ενημέρωση ΠΙΣ:

Τροποποίηση της απόφασης ΕΟΦ 91365/28.11.2016 περί προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης ως προς τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Πίνακα

 

Σχετικό αρχείο PDF

Η δημόσια υγεία, οι εμβολιασμοί και οι καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. 04/10/2017

αναρτήθηκε στις 04/10/2017

Αθήνα 2.10.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η δημόσια υγεία, οι εμβολιασμοί και οι καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

 

Τη θωράκιση των επαγγελματιών υγείας και του λοιπού πληθυσμού απέναντι στην ιλαρά, καθώς και την προσυπογραφή του οικείου Ιατρικού Συλλόγου σε κάθε γνωμάτευση η οποία εξαιρεί παιδιά από τους εθνικούς εμβολιασμούς, συστήνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Τις παραπάνω αποφάσεις έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ., κατά τη συνεδρίαση της 29ης Σεπτεμβρίου 2017,όπου συζητήθηκαν θέματα Δημόσιας Υγείας, Περίθαλψης και Ιατρικής Λειτουργίας τα οποία βρίσκονται στην επικαιρότητα και χρήζουν άμεσων λύσεων.

Ειδικότερα:

Όσον αφορά την επιδημική έξαρση της ιλαράς, η οποία λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. συστήνει τη θωράκιση των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι, καθώς και του λοιπού πληθυσμού μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού. Από την Πολιτεία ζητεί τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Ο Π.Ι.Σ. πληροφορήθηκε ότι ορισμένοι ιατροί εκδίδουν παραπλανητικά ή πλαστά πιστοποιητικά προκειμένου να παράσχουν κάλυψη σε γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ο ΠΙΣ θεωρεί πως τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία η οποία δοκιμάζεται αυτό τον καιρό από την επιδημική έξαρση της ιλαράς και το αποκαλούμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Ο ΠΙΣ επισημαίνει πως παρά τις ελάχιστες εξαιρέσεις, η ιατρική κοινότητα τηρεί πιστά τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επίσης, θεωρεί επιβεβλημένη την προσυπογραφή του οικείου Ιατρικού Συλλόγου σε κάθε γνωμάτευση η οποία συστήνει εξαίρεση παιδιού από τους εθνικούς εμβολιασμούς και καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιλαμβάνονται άμεσα κάθε καταγγελίας περί παραπλανητικού ή πλαστού πιστοποιητικού. Εφόσον η καταγγελία είναι βάσιμη, να παραπέμπουν άμεσα τους υπαίτιους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον Π.Ι.Σ..

 

Για τη συνταγογράφηση

Όσον αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων, ο Π.Ι.Σ. έχει ζητήσει με έγγραφο από τον ΕΟΠΥΥ να αποσύρει ή να διορθώσει εγκυκλίους οι οποίες δημιουργούν σύγχυση στην ιατρική λειτουργία και στην περίθαλψη των πολιτών. Ισχύει η απόφαση τουΔ.Σ. του Π.Ι.Σ. του 2012 περί αναγραφής - πέραν της δραστικής ουσίας - στο πεδίο «σχόλιο» τουονόματος του φαρμάκου το οποίο εμπιστεύονταιοι ιατροί για την περίθαλψη των πολιτών. Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το πεδίο«σχόλιο» είναι ελεύθερο για τις υποδείξεις κάθε ιατρού και οποιοδήποτε φάρμακο αναγράφεταιεκεί, δεν περιλαμβάνεται στο ποσοστό της εμπορικής ονομασίας.

Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν πρέπει σεκαμία περίπτωση να δημιουργούν προβλήματα περίθαλψης και ιατρικής λειτουργίας.

Όσον αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, απαιτείται σημαντική ενίσχυσή της,για την αποφυγή οδυνηρών συνεπειών και επιπτώσεων που δεν θα αναταχθούν εύκολα.

Η συμβολή όλων των ενεργών κοινωνικών δυνάμεων και προπάντων της Πολιτείας, για την εξασφάλιση ποιοτικής και ασφαλούς περίθαλψης και την αποτροπή μεγαλύτερης διαρροής ιατρικού δυναμικού προς το εξωτερικό, είναι απαραίτητη. Μόνο έτσι θα έχουμε ως χώρα παρόν και μέλλον, περίθαλψη και ιατρική λειτουργία ανάλογη της σύγχρονης Ευρώπης.

Από το Γραφείο Τύπου του Π.Ι.Σ.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Επιδημιολογική έξαρση ιλαράς στη χώρα μας 02/10/2017

αναρτήθηκε στις 02/10/2017

ΚΕΕΛΠΝΟ

Επιδημιολογική έξαρση ιλαράς στη χώρα μας


Σχετικό αρχείο PDF

Ενημέρωση ΠΙΣ: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 29/9/2017 (World Heart Day) 02/10/2017

αναρτήθηκε στις 02/10/2017

Ενημέρωση ΠΙΣ:

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 29/9/2017 (World Heart Day)

 

Σχετικό αρχείο PDF

Ενημέρωση ΠΙΣ: Πρόληψη της άνοιας και έγκαιρη αντιμετώπιση των συνεπειών της 26/09/2017

αναρτήθηκε στις 26/09/2017

Ενημέρωση ΠΙΣ:

Οργάνωση και Ανάπτυξη Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων-ΗΠΙΟΝΗ, με θέμα για το 2017 "Πρόληψη της άνοιας και έγκαιρη αντιμετώπιση των συνεπειών της"

 

Σχετικό αρχείο PDF

Ο ΠΙΣ καλεί τους επαγγελματίες υγείας να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς 22/09/2017

αναρτήθηκε στις 22/09/2017

Αθήνα, 22.9.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΠΙΣ καλεί τους επαγγελματίες υγείας να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς

 

Κατόπιν της ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι μεταξύ των καταγεγραμμένων 166 κρουσμάτων, μέχρι τις 21/9/2017,είναι και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους ιατρούς, τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουν τον εαυτό τους από την σοβαρή αυτή νόσο, αλλά και τους ασθενείς με τους οποίους έρχονται σε επαφή και έχουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία της υγείας τους.

Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης και ορισμένες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, καθώς περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς. Στην περίπτωση που δεν έχουν περάσει ιλαρά σε μικρότερες ηλικίες, κάτι το οποίο χαρίζει φυσική ανοσία δια βίου, είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι (έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου) και προσβληθούν από τη νόσο, εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. Άρα οι άνθρωποι και δη οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή μαζί τους θα πρέπει να είναι βέβαιοι είτε ότι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου ή ότι έχουν περάσει ιλαρά κατά το παρελθόν και έχουν αποκτήσει ανοσία. Διαφορετικά, θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα.

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΙΣ

ΠΙΣ: Ενημέρωση σχετικά με ιατρικά πιστοποιητικά θανάτου 22/09/2017

αναρτήθηκε στις 22/09/2017

ΠΙΣ:

Ενημέρωση σχετικά με ιατρικά πιστοποιητικά θανάτου

 

Σχετικό αρχείο PDF

Ενημέρωση ΠΙΣ: Ενημέρωση ΠΙΣ: Ανακοίνωση ίδρυσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων - Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων 22/09/2017

αναρτήθηκε στις 22/09/2017

Ενημέρωση ΠΙΣ:

Ανακοίνωση ίδρυσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων - Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων (Ε.Ο.Σ. —ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ), ανάπτυξη συνεργασίας, συμμετοχή σε όργανα, ομάδες εργασίας. προγράμματα κλπ

 

Σχετικό αρχείο PDF

Δείτε το ιστορικό
19/10/2017 03:35:35