Ενημέρωση ΠΙΣ 20/04/2018

αναρτήθηκε στις 20/04/2018

Ενημέρωση ΠΙΣ:

 

 1. Χορήγηση Αιγίδας του Υπουργείου Υγείας στο 45° Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού & Σακχαρώδη Διαβήτη
 2. Τροποποίηση της εγκυκλίου ΕΟΦ που αφορά στον τρόπο διάθεσης των φαρμακευτικών προίόντων, που περιέχουν ως δραστικό συστατικό: κεφαλοσπορίνες τρίτης γενεάς (από ταυ στόματος χορηγούμενες), νεώτερες κινολόνες (από του στόματος χορηγούμενες), νεώτερες κινολόνες (για τοπική οφθαλμική χρήση), νεώτερες κινολόνες (για τοπική ωτική χρήση) και συμπλήρωσή της με φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν νεώτερες κινολόνες (για δερματολογική χρήση)
 3. Σχετικά με φάρμακα για ασθενείς με μη εξαιρέσιμο ή μεταστατικό μελάνωμα με τη μετάλλαξrη ΒRΑFV600

 

Σχετικό αρχείο PDF

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΣΡ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ 19/04/2018

αναρτήθηκε στις 19/04/2018

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Λ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 124 74100 ΡΕΘΥΜΝΟ Ρέθυμνο 16/4/2018
THΛ 2831029016
Αρ.πρωτ. 98 

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Το ΔΣ του ΙΣΡ με αφορμή την καταδίκη της παιδιάτρου επιμελήτριας της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου μας , συμμερίζεται την αγανάκτηση και την απογοήτευση που προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου σε ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και ιδιαίτερα στους γιατρούς του νοσοκομείου . 

Το ΔΣ του ΙΣΡ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην γιατρό , που όπως φάνηκε στην ακροαματική διαδικασία ,τουλάχιστον για εμάς τους γιατρούς που την παρακολουθήσαμε , ενήργησε σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα σε ότι αφορά την κλινική εικόνα ,τα εργαστηριακά αλλά και τα αντικειμενικά ευρήματα του μικρού ασθενή και αντιμετώπισε μια ασυνήθιστη και ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα συμπαρασταθούμε μέχρι τέλους στην συνάδελφο μας στην προσπάθεια της να αποδείξει την αθωότητα της .

Η δραματική κατάληξη, δηλαδή η απώλεια του μικρού Διονύση συγκλόνισε βέβαια πρώτα από όλους τους ατυχούς γονείς του μικρού παιδιού αλλά και τους γιατρούς που προσπάθησαν μέχρι τέλους να την αποτρέψουν . Έγινε όμως παράλληλα η αιτία να φανούν ακόμη μια φορά οι αδυναμίες και οι ανεπάρκειες σε όλα τα επίπεδα του συστήματος που καλείται να διερευνήσει αξιόπιστα και έγκυρα επιστημονικά τα ακριβή αίτια ενός θανάτου ,. 

Η καταδίκη της γιατρού σε πρώτο βαθμό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά καταδικαστικών αποφάσεων εις βάρος γιατρών του νοσοκομείου μας και έχει ως συνέπεια την δημιουργία νέων ανησυχητικών δεδομένων στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και της περίθαλψης ,ιδιαίτερα της νοσοκομειακής στον τόπο μας .

Σύμφωνα με το Κωδ. Ιατρ. δεοντολογίας κάθε γιατρός απολαμβάνει της επιστημονικής ελευθέριας και ενεργεί βαση της εκπαίδευσης , της πείρας και των κανόνων της τεκμηριωμένης και βασισμένης σε ενδείξεις ιατρικής επιστήμης. 

Αν θεωρήσουμε λοιπόν ότι οι γιατροί ενεργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα και την συνείδηση τους , η πιθανότητα κάποιο η κάποια περιστατικά τους να μην έχουν την επιθυμητή έκβαση ,είναι μια αδήριτη ιατρική πραγματικότητα . 

Η διερεύνηση της ιατρικής ευθύνης , η αξιολόγηση των δεδομένων όπως οι πραγματογνωμοσύνες και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις αλλά ακόμη και οι απλές εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας , όταν μια τέτοια υπόθεση φθάσει στην δικαιοσύνη , τουλάχιστον όπως αυτό γίνεται μέχρι τώρα στην χώρα μας , πάσχουν σοβαρά . 

Οι καταδικαστικές αποφάσεις χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση έχουν σοβαρές συνέπειες και παρενέργειές όπως την άσκηση ΄΄αμυντικης΄΄ ιατρικής και την αποδυνάμωση ειδικοτήτων πρώτης γραμμής και υψηλής ευθύνης , την διατάραξη τα σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρών και ασθενών αλλά και την αποτελεσματικότητα της ιατρικής λειτουργίας και της αξιοπιστίας του νοσοκομείου μας εν προκειμένω . 

Η πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων προς την πολιτεία , και ιδιαίτερα προς τους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης , όπως έχει διατυπωθεί και σε άλλες περιπτώσεις, είναι να νομοθετηθεί και να συσταθεί ένα σώμα ,μια ανεξάρτητη αρχή , ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων με συμμέτοχή έγκριτων πανεπιστημιακών η κρατικών λειτουργών από τον χώρο της ιατρικής και της νομικής ,που θα αναλαμβάνει από την αρχή έως το τέλος την διερεύνηση τέτοιων σοβαρών περιστατικών προκειμένου να αποδίδονται ευθύνες αν υπάρχουν η στην αντίθετη περίπτωση να μην σπιλώνεται η ανθρώπινη και η επιστημονική υπόληψη ενός γιατρού και να αποφεύγεται μια άδικη και ψυχοφθόρα διαδικασία διάρκειας πολλών ετών . 

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ενημέρωση ΠΙΣ: Ημερήσιο πρόγραμμα γιατρών στα Κέντρα Υγείας και χρονική διάρκεια προγραμματισμένων επισκέψεων 18/04/2018

αναρτήθηκε στις 18/04/2018

Ενημέρωση ΠΙΣ:

Ημερήσιο πρόγραμμα γιατρών στα Κέντρα Υγείας και χρονική διάρκεια προγραμματισμένων επισκέψεων

 

Δελτίο τύπου Υπουργείου Υγείας PDF
Σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (αρχείο 1, αρχείο 2)

Σχετικά με τη διεξαγωγή εξετάσεων ιατρικών ειδικοτήτων, περιόδου ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018, των επιτροπών Ηρακλείου Κρήτης 16/04/2018

αναρτήθηκε στις 16/04/2018

Πρόγραμμα διεξαγωγής εξετάσεων ιατρικών ειδικοτήτων, περιόδου ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018, των επιτροπών Ηρακλείου Κρήτης. 

Σχετικό αρχείο PDF

 

 

Τροποποίηση απόφασης σχετικά με τη διεξαγωγή εξετάσεων ιατρικών ειδικοτήτων, περιόδου ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018, των επιτροπών Ηρακλείου Κρήτης.

Σχετικό αρχείο PDF

Ενημέρωση ΠΙΣ 16/04/2018

αναρτήθηκε στις 16/04/2018

Ενημέρωση σχετικά με την έγκριση από το ΥΠ.Π.Ε.Θ./Ι.Ε.Π.. κατάθεσης αιτημάτων οργάνωσης και υλοποίησης παρεμβάσεων / δράσεων για θέματα Αγωγής - Υγείας - Πρόληψης σε μαθητικό πληθυσμό Σχολικών Μονάδων για το σχολικό έτος 2018-2019

 

Σχετικό αρχείο PDF

Ενημέρωση ΠΙΣ (12/4/2018) 16/04/2018

αναρτήθηκε στις 16/04/2018

Ενημέρωση ΠΙΣ:

 

 1. Συμπλήρωση Ιατρικού Πιστοποιητικού Θανάτου
 2. Συμπλήρωση της εγκυκλίου με Θέμα «Καθορισμός ενιαίας διαδικασίας ανάπτυξης και οργάνωσης προγραμμάτων, παρεμβάσεων και δράσεων προληπτικών ιατρικών εξετάσεων σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο γενικό ή σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού»
 3. Γνωστοποίηση ανάρτησης Υπουργικής Απόφασης στο Διαύγεια
 4. Σχετικά με έλλειψη του φαρμάκου CIPROXIN F.C.TAB 500 MG

 

Σχετικό αρχείο PDF

Ενημέρωση ΠΙΣ 05/04/2018

αναρτήθηκε στις 05/04/2018

Ενημέρωση ΠΙΣ:

 1. Χορήγηση Αιγίδας του Υπουργείου Υγείας στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού & Σακχαρώδη Διαβήτη
 2. Χορήγηση Αιγίδας του Υπουργείου Υγείας στο 14° Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας
 3. Πρόγραμμα ημερομηνίας διενέργειας εξετάσεων ιατρικών και οδοντιατρικών ειδικοτήτων με έδρα την Αθήνα περιόδου ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
 4. Συμπλήρωση της υπ'αριθμ.πρωτ. ΓΙ γ/Γ.Φ.13, 18/Γ.Π.οικ. 19814/8.3.2018 εγκυκλίου με Θέμα:Καθορισμός ενιαίας διαδικασίας ανάπτυξης και οργάνωσης προγραμμάτων, παρεμβάσεων και δράσεων προληπτικών ιατρικών εξετάσεων σε επίπεδο Πρωτοβάθμιες Φροντίδας Υγείας στο γενικό ή σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού

 

Σχετικό αρχείο PDF

Ενημέρωση ΠΙΣ 30/03/2018

αναρτήθηκε στις 30/03/2018

Ενημέρωση ΠΙΣ:

 1. Παράταση της θητείας των μελών των εξεταστικών Επιτροπών Εξειδικεύσεων ΜΕΘ και Νεογνολογίας με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
 2. Χορήγηση Αιγίδας του Υπουργείου Υγείας στα 110 Πανελλήνιο και 1 0° Πανευρωπαίκό Επιστημονικό και Επαγγελματικά Νοσηλευτικό Συνέδριο της `Ενωσης Νοσηλευτών-τριών Ελλάδος

 

Σχετικό αρχείο PDF

ΠΙΣ: Ενημέρωση σχετικά με επιστολή του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 28/03/2018

αναρτήθηκε στις 28/03/2018

Ενημέρωση ΠΙΣ:

Ενημέρωση σχετικά με επιστολή του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ)

 

Σχετικό αρχείο PDF

Δείτε το ιστορικό
24/04/2018 09:45:43