Επιστολή Ι.Σ.Η. προς Υφυπουργό Αθλητισμού για τον νέο Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου 10/09/2018

αναρτήθηκε στις 10/09/2018

Ηράκλειο, 10.9.2018
Αρ. πρωτ.: 1427

Προς: κ. Γεώργιο Βασιλειάδη Υφυπουργό Αθλητισμού
Κοινοποίηση: κ. Μυρσίνη Ζορμπά Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού
                    κ. Ανδρέα Ξανθό Υπουργό Υγείας
                    κ. Παύλο Πολάκη Αναπληρωτή Υπουργο Υγείας
                    κ. Μιχάλη Βλασταράκο Προέδρο Π.Ι.Σ.
                    κ. Ευάγγελο Γραμμένο, Πρόεδρο Ε.Π.Ο.

 

Κύριε υπουργέ, 

      πραγματικά εντυπωαιάζει ο νέος Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου, ο γνωστός Κ.Α.Π., που ισχύει για την τρεχουσα αγωνστική περίοδο 2018-2019. Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 16 παρ. 2β αναφέρει: «Σε όλους τους αγώνες, όλων των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ανδρών και ακαδημιών είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα. Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευμένος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.» Ουσιαστικά δηλαδή η ευθύνη της προστασίας της υγείας, των ιατρικών πράξεων σε επειγουσες καταστάσεις, στον αγωνιστικό χώρο ανατίθονται σε ένα πρόσωπο που δεν είναι γιατρός.

      Στον ίδιο κανονισμό στο ίδιο άρθρο, το 16, στην παρ. 2α αναφέρει: «Σε όλους τους αγώνες, όλων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών, πανελληνίων πρωταθλημάτων, των πρωταθλημάτων υποδομής και προεπιλογής εθνικών ομάδων (Παίδων και Νέων), είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία ιατρού που, τουλάχιστον στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και στο κύπελλο, θα είναι άλλος από τους ιατρούς των ομάδων.» Εδώ για την ασφάλεια των αθλητών είναι απαραίτητη η παρουσία ιατρού.

 

Κύριε υπουργέ,

      επειδή είναι τουλάχιστον ατυχής η παγκόσμια πρωτοτυπία του διαχωρισμού μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου με βάση την υποχρεωτική παρουσία γιατρού στους αγώνες. Επειδή είναι πλήρως αντιληπτό και απολύτως ξεκάθαρο ότι καθήκοντα γιατρού και ιατρικές πράξεις αναλαμβάνει και εκτελεί μόνο ο γιατρός. Επειδή η προστασία της υγείας των αθλητών κατά την διάρκεια των αγώνων είναι προτεύουσας σημασίας και απαιτεί την υποχρεωτική παρουσία γιατρού ανεξάρτητα κατηγορίας ή αν πρόκειται για επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές ομάδες. Επειδή η συγκεκριμένη παράγραφος του συγκεκριμένου άρθρου είναι πλήρως αντίθετη με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκης Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA Medical Regulations, Edition 2017). 

      Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας για την τροποποίηση – απόσυρση του συγκεκριμένου εδαφίου (αρθρ.16.παρ2β) από τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

 

 

Ο Πρόεδρος                                Ο Γεν. Γραμματέας 

Χάρης Χ. Βαβουρανάκης          Γεώργιος Κοχιαδάκης

17/06/2019 11:46:06