ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ 13/07/2018

αναρτήθηκε στις 13/07/2018

Ηράκλειο, 13/07/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με  έκπληξη ενημερωθήκαμε από το χθεσινό δελτίο τύπου του Υπουργείου  για προτάσεις τροποποίησης των συμβάσεων για τους οικογενειακούς, συναντήσεις, συζητήσεις, διαπραγματεύσεις απόντων των θεσμικών εκπροσώπων των γιατρών, των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ. Η φιλοσοφία της προκήρυξης παραμένει η ίδια, χωρίς όραμα, σχέδιο και προγραμματισμό χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και δεσμεύσεις.

Τα δελτία τύπου θερινής νυκτός, οι διαρροές στον τύπο για «καλύτερες» συμβάσεις, τα κείμενα στις συνταγές, οι οδηγίες που στην πράξη δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, που προσπαθούν να καθοδηγήσουν τους πολίτες να δηλώσουν στα τοΜΥ τον «γιατρό τους» καταργώντας την ελεύθερη επιλογή για να απολαύσουν το gate-keeping αποτελούν στην πραγματικότητα ομολογία αποτυχίας της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης.

Είναι προφανές πολίτες και γιατροί, όλοι μαζί, απορρίπτουν στο σύνολο της την πρόταση αυτή για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Oι πολίτες  αναζητούν αξιοπιστία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στα προβλήματα της υγείας τους, κι ελάχιστοι δηλώνουν τον καθΆ υπόδειξη οικογενειακό ιατρό. Οι γιατροί  αδιαφορούν, δε συμμετέχουν  στις προκηρύξεις γιατί δεν επιθυμούν να έχουν τον ρόλο του γιατρού που θα περιορίζει την πρόσβαση του πολίτη σε ιατρούς των νοσοκομείων και στους ειδικούς. Απαιτούν αναγνώριση και σεβασμό της επαγγελματικής αξιοπρέπειας τους.

Οι κλειδούχοι της υγείας πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι τα προβλήματα δεν λύνονται χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο σκέψης με αυτόν που  τα δημιούργησε. Επιβάλλεται να αφήσουν στην άκρη ιδεοληψίες και τακτικισμούς.  Πυλώνες για μια σύγχρονη αποτελεσματική και αξιόπιστη Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αποτελούν:

Ελεύθερη επιλογή ιατρού χωρίς χωροταξικούς ή άλλους περιορισμούς, με παράλληλη αξιοποίηση του ιδιωτικού και του κρατικού τομέα, για να διατηρηθεί  η σχέση εμπιστοσύνης ιατρού-ασθενούς.                      

Οικογενειακός γιατρός ως δικαίωμα και όχι ως «αντιστοίχηση» του πολίτη με έμφαση στην πρόληψη κι όχι στον περιορισμό πρόσβασης στους ειδικούς.

Δυναμικό ετήσιο κλειστό προϋπολογισμό ανά ασθενή με βάση την ηλικία το φύλο και την νοσηρότητα, έτσι ώστε  πολίτης να αποκτήσει την υπευθυνότητα της διαχείρισης της περίθαλψης και της οικονομίας της υγείας του.

Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας για κάθε πολίτη και χρήση όλων των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την πλήρη εξορθολογισμό των δαπανών της υγειάς.

Δημιουργία  Αστικού τύπου Κέντρων Υγείας 24ωρου εφημερίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών  που δεν χρειάζονται νοσηλεία, για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                           Ο Γεν. Γραμματέας

Χάρης Βαβουρανάκης                                                             Γεώργιος Κοχιαδάκης

 

Ο Συντονιστής Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Νικόλαος Λαθουράκης

 

24/03/2019 01:34:44